Josep Maria Mainat i Castells és cantant i productor de televisió i membre de La Trinca. Divulgador científic i autor del llibre “Ciència Optimista”. Va acabar els estudis de solfeig, harmonia i composició al Conservatori de Barcelona, els d’arquitectura, en canvi, no els va acabar. Parla vuit llengu?es: quatre a la perfecció (català, castellà, anglès i francès) i quatre amb un nivell que li permet tenir converses fluïdes (italià, portuguès, alemany i neerlandès).

Amb Toni Cruz, a qui va conèixer de molt jove, i amb Miquel Àngel Pasqual l’any, 1969 van formar l’inoblidable Trinca . Van organitzar el festival Sis Hores de Cançó i van participar en l’organització de l’edició del 2014 del festival Canet Rock.

Al final de la dècada de 1980, també al costat de Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual, va entrar en el món de la producció televisiva, i el 1987 van fundar la productora Gestmusic i la va fer créixer fins a convertir-la en una de la grans productores de l’Estat espanyol. Després de l’absorció de Gestmusic per Endemol, Mainat va continuar al capdavant de la companyia amb el càrrec de director executiu.
Ara, juntament amb el seu inseparable Toni Cruz, porta Reset TV, des d’on creen nous formats televisius. Diuen que és l’home més entès en televisió de l’Estat espanyol.